
O nas
Akademia Pszczelarza umożliwia spotkanie doświadczonych pszczelarzy praktyków, mistrzów pszczelarstwa, oraz ludzi nauki, którzy swoje życie zawodowe poświęcili pszczołom. Uczymy nowoczesnego pszczelarstwa, przybliżamy życie pszczół, ich biologię oraz zachowania. Pokazujemy metody hodowli, które pozwalają cieszyć się zdrową pasieką i pomagają odnieść sukces w pszczelarstwie. Akademia Pszczelarza to miejsce dla początkujących, którzy planują założenie pasieki i szukają rzetelnej wiedzy. Organizujemy również specjalistyczne szkolenia dla profesjonalnych pszczelarzy. Zapraszamy na spotkania, rozmowy, webinary, podcasty, warsztaty, kursy, szkolenia oraz wiele innych form zdobywania wiedzy i praktyki pszczelarskiej.
Eksperci Akademii
-
Tadeusz Dudek
Pszczelarz, który zamiłowanie do pszczół odziedziczył w genach. Pszczelarstwo pozwala realizować jego inne zainteresowania takie jak np. miodosytnictwo. Pszczoły dostarczają mu najwyższej jakości produktów niezbędnych do wytwarzania doskonałych miodów pitnych, nalewek i likierów. Nawiązuje doskonały kontakt z najmłodszymi, co pozwala mu opowiadać o pszczelim świecie grupom dzieci i młodzieży wzbudzając wśród słuchaczy duże zainteresowanie.
-
Stanisław Król
Mistrz pszczelarski, tester wielu nowości rynkowych i zdecydowany przeciwnik schematycznych rozwiązań. Pszczelarz tysiąca pomysłów. W pasiece zawsze wie co robi. Prowadzi gospodarkę pasieczną nastawioną na miód i produkcję odkładów. Wie jak przygotować pszczoły na wrzos, sam wytwarza węzę pszczelą i testuje izolatory Chmary. Jest autorem ciekawych rozwiązań usprawniających przewożenie pszczół na pożytki. Pasjonat wędrówek. Chętnie rozmawia z początkującymi pszczelarzami, słuchając tego co mają do powiedzenia potrafi im doskonale doradzić.
-
Przemysław Szeliga
Mistrz pszczelarski, a przede wszystkim miłośnik pszczół, praca z pasją to jego metoda na sukces. Posiada bardzo duże doświadczenie w prowadzeniu zajęć i warsztatów, od lat edukuje pszczelarzy zarówno początkujących jak i zaawansowanych. Zaangażowany społecznie, działa na rzecz integracji środowiska pszczelarskiego i upowszechniania wiedzy na temat znaczenia roli pszczoły miodnej w społeczeństwie. Prowadzi własną pasiekę hodowlaną opartą na jednej z najtrudniejszych metod hodowlanych, która umożliwia pozyskanie matek pszczelich najwyższej jakości. Wymagający i krytyczny wobec siebie i innych jest mentorem wielu pszczelarskich dusz. Uczy prowadzenia gospodarki pasiecznej opartej na myśleniu.
-
Michał Kolasa
Młody i całkowicie zafascynowany odkrywaniem tajemnicy pszczelego świata. Absolwent biologii na UJ, obecnie doktorant w Instytucie Systematyki i Ewolucji Zwierząt PAN. Na co dzień używa narzędzi molekularnych do badania zależności ekologicznych wśród owadów na poziomie genetycznym. Prywatnie fascynuje go wpływ pokrewieństwa na pracę rodziny pszczelej, jak również genetyczne różnice między matkami a robotnicami. Swoją młodość w pszczelarstwie wykorzystuje jako atut, ma dar tłumaczenia prostym językiem najbardziej zawiłych teorii szczególnie z zakresu genetyki.
-
Jan Ślósarz
Mistrz pszczelarski, gawędziarz i wielki pasjonat pszczół. Pszczelarstwem zaraził się od ojca. Specjalista ds. pszczelarstwa w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego. Organizator konferencji wojewódzkich i powiatowych, autor wielu tekstów do folderów o tematyce pszczelarskiej. Ceniony wykładowca licznych szkoleń i kursów, wykształcił wielu początkujących pszczelarzy. Specjalista w zakresie gospodarki pasiecznej ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania pożytków spadziowych. Pokora wobec pszczół to cecha którą ceni sobie najbardziej.
-
Wiesław Pamuła
Mistrz pszczelarski z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem, czuje i rozumie pszczoły. W swojej pasiece głównie pozyskuje miód i produkuje odkłady. Jest instruktorem wielu praktycznych warsztatów skierowanych do osób na różnych poziomach pszczelarskiego zaawansowania. Przekazywana przez niego wiedza niejednemu pomogła znacznie podnieść kwalifikacje z zakresu gospodarki pasiecznej, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli odkładów. Doświadczenie wyniesione z prowadzonego w innej branży biznesu pomaga mu skutecznie kreować markę własnej pasieki i pracować nad jej jakością. Wiedza, doświadczenie i spostrzegawczość to główne cechy, które pozwalają mu być dobrym pszczelarzem.