Kurs pszczelarski 2020 - co słychać?

Po raz kolejny grupa zafascynowanych pszczołami ludzi rozpoczęła swoją pszczelarską przygodę pod czujnym okiem ekspertów Akademii Pszczelarza.

podstawy pszczelarstwa

Za naszymi kursantami pierwsze zajęcia, na których zgłębiali tajniki biologii rodziny pszczelej oraz zapoznawali się z podstawami pszczelarstwa. Uczyliśmy się o funkcjach plastra pszczelego, kastach, które spotykamy w ulu oraz o rozwoju pszczoły i skomplikowanych procesach, które zachodzą w jego trakcie. Nie zabrakło też informacji o najchętniej wybieranych w naszym kraju typach uli oraz podstawowych pojęć pszczelarskich. Tych pięć intensywnych godzin nie uśpiło ciekawości i uważności naszych kursantów. Co chwilę pojawiały się pytania, były też rozmowy w kuluarach i prośby o dodatkowe materiały do nauki - trafiła nam się kolejna, głodna wiedzy grupa, z czego jesteśmy ogromnie zadowoleni.

Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, zadaliśmy naszym kursantom następujące zadania domowe:

  1. 1. Ile wynosi odstęp pszczeli?

  2. 2. Kto i kiedy wynalazł: ramkę, węzę, kratę odgrodową oraz miodarkę? 

Przez cały czas trwania kursu, zachęcamy też do obserwowania zmieniającej się przyrody i notowania tego, co w danym momencie kwitnie. Umiejętność ta, choć na początku trudna i czasochłonna, jest jednym z ważniejszych narzędzi w pracy dobrego pszczelarza.

 aaa

leszczyna pospolita

Kolejne spotkanie niebawem. Po raz pierwszy udamy się wtedy na zajęcia praktyczne do Pasieki Uniwersyteckiej. Nasze pasiaste podopieczne z Ogrodu Botanicznego nie mogą się już doczekać tegorocznych pasjonatów pszczelarstwa. W tym roku rodziny pszczele zaczęły sezon wyjątkowo wcześnie, więc marzec może być naprawdę ciekawym miesiącem.

Trzymamy kciuki i dopingujemy naszych kursantów, których czeka w tym sezonie duża dawka solidnej wiedzy oraz praktyki pszczelarskiej. Powodzenia!

https://akademia-pszczelarza.pl/kurs-pszczelarski

Komentarze (0)

  • Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.

Newsletter: